Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno szeptember 10-én?
Ezen a napon született 1864-ben Hódoscsépányban Korbély József vízépítő mérnök. 1887-ben a budapesti műegyetemen szerzett mérnöki oklevelet. 1888-ban lépett a Berettyói Ármentesítő Társulat (Ivánfenék-Mezőtúr-Mesterszállás) szolgálatába, 1890-ben szakaszmérnök, 1891-ben a Berettyó-öblözet helyettes osztálymérnöke, 1895-től a Berettyó Vízszabályozó Társulat igazgató főmérnöke előbb Nagyváradon, majd Debrecenben.

1937-ben nyugalomba vonult. Nevéhez fűződik a Társulat árvédelmi rendszerének és belvízrendezésének kiépítése. 1901-től az Országos Vízügyi Nagytanács tagja.

Az Árvizekről című művének megállapításai ma is szerepelnek a műegyetemi előadásokban. Műszaki munkájában az alapos tudás mellé példamutató személyes magatartás is társult az árvízi problémák rendezése során. Szépirodalmi tevékenységet is folytatott. Debrecenben hunyt el 1939. április 22-én.

Ezen a napon hunyt el 1985-ban Budapesten Gsell vegyész és orvos. Gsell 1883. szeptember 1-én született Budapesten. 1905-ben szerezte meg vegyészmérnöki diplomáját a budapesti egyetemen. Első munkahelye a Posta Kísérleti Intézet volt, postatanácsos beosztásban, vegyészeti osztályvezetőként.

Orvosi tanulmányokat is folytatott és orvosi diplomát is szerzett, Franciaországban majd Ausztriában. 1942-ben hazatért, előbb Vácon, majd Budapesten folytatott orvosi gyakorlatot. Még ugyanebben az évben az Ipari Minisztérium vegyésze lett, egészen a nyugállományba vonulásáig. A Posta Kísérleti Intézetben kisipari méretekben kondenzációs műanyagok előállításával foglalkozott, ekkor több találmányát szabadalmaztatták.

Több tanulmányt írt az akkor még kezdeti stádiumában lévő szerves kémiai analízis témakörében. Magyar nyelven jelent meg értékes, „A szerves vegyületek minőségi és mennyiségi analízisénak módszerei" című könyve is.

További művei az „Ópiumalkaloidák egymás melletti mennyileges meghatározása" (1913), és a „Beiträge zur Kenntniss der harzartigen Phenol-Formaldehyd Kondensate" (1920 körül)