Skóciában a Tullibardine lepárló üzem megállapodást kötött az edinburghi Napier Egyetemmel arra vonatkozólag, hogy kifejlesztenek egy eljárást, mellyel a whisky melléktermékéből gáz fejleszthető. Az egyetemnek saját bioüzemanyag-kutató részlege van, ahol a kísérletek laboratóriumi körülmények között zajlanak majd le. A szakemberek szerint az italgyártás melléktermékéhez baktériumokat kell adni, így az erjesztés folyamán nagymennyiségű butángáz fejlődik, ami járművek meghajtására alkalmas.
Azt kevesen tudják, hogy a whisky gyártásakor mindössze tíz százalék alapanyag hasznosul, a maradék kilencven százalék seprőként kerül ki a szeszfőzdékből. Azonban a seprőnek még mindig igen magas a cukortartalma, így erjesztéssel gázt lehet belőle fejleszteni. Eddig sem ment kárba a melléktermék, hiszen marhatakarmányként, illetve trágyának használták fel a gazdák. A szeszfőzde azonban komoly pénzt fizetett mindezidáig az elszállításáért, ez azonban a jövőben változhat.
Ha kereskedelmi forgalomba nem is találkozhatunk a whiskyből termelt butánnal, az azért valószínű, hogy a lepárlóüzem saját autóit a felszabaduló gázzal fogja ezek után hajtani.