Bulvár
Új kihívás az élelmiszer mérnököknek
Csempésszünk mioinozitolt az élelmiszerbe!
Amerikai kutatók egy olyan géncsoportot azonosítottak, amely tesztelésével megjósolható, kiket fenyeget inkább a tüdőrák. A gén igen aktív még a betegségben szenvedők egészséges szöveteiben is, így ezek behatóbb tanulmányozásával talán figyelmeztetni lehet majd a dohányosokat, illetve passzív társaikat is a veszélyre.
Csempésszünk mioinozitolt az élelmiszerbe!
A Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői megállapították továbbá azt is, hogy a tüdőrákot megelőző állapot jeleit nem más fordította vissza, mint egy természetes étrend-kiegészítő, a mioinozitol.
Évente több mint 7000 embert érint a betegség Magyarországon. A férfiak esetében a tüdőrák a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, de emellett sajnos a betegség a nők körében is emelkedő tendenciát mutat. A kockázat főként 50-es, 60-as éveikben járóknál áll fenn. A dohányzó emberek10 százalékánál fejlődik ki élete során tüdőrák, amelynek azért magas a halálozási aránya, mert általában későn diagnosztizálják. A betegség általában a légutakat bélelő hámsejtekből indul ki, főbb típusai az úgynevezett kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák, amelyeket szövettani vizsgálattal különítenek el egymástól. Sajnos a passzív dohányzók is kiemelten veszélyeztetettek.
Egyes vegyi és radioaktív anyagok hatását is felelőssé teszik a tüdőrák kialakulásáért. Magasabb a kockáztat például az azbeszttel, nikkellel, krómmal egyéb ipari fémekkel, illetve sugárzó anyagokkal dolgozók között is. Természetesen a nagyvárosok szennyezett levegője sem egészséges környezet számunkra, évek óta kutatják, hogy a szmog és az autógumik folyamatos kopásából származó anyagok pontosan milyen elváltozásokat okozhat szervezetünkben.
A Utahi és a Bostoni Egyetem munkatársai szerint a géncsoport működését a PI3K jelű gén irányítja. Állítólag a gén vizsgálatához nem kell veszélyes vagy kényelmetlen tüdővizsgálatokon átesniük a dohányosoknak, mert légcsövükben is jelen vannak azok a sejtek, amelyekből a gén elemezhető, ha pedig néhány év múlva valóban kimutatható lesz egy egyszerű vérvétel árán az említett kór, mind a kutatók, mind az orvosok könnyebb helyzetbe kerülnek.
Két, jelenleg is zajló tanulmányt elemezve az egyikből kiderült, hogy aPI3K jelű gén aktív volt a tüdőrákos dohányosoknál, azoknál azonban, akiknél nem állapították meg a betegséget, nem. Akiket rákmegelőző állapottal diagnosztizáltak, azok esetében szintén aktívnak találták a PI3K gént. A tanulmány másik részében, a már említett étrend-kiegészítőt, a mioinozitolt szedték a páciensek a tüdőrák megelőzésének érdekében. Kiderült, hogy azoknál, akiknél a rákmegelőző állapot visszahúzódott a kiegészítő szedése alatt, a PI3K gén aktivitása is csökkent.
A kutatók egyetemeiken keresztül szabadalmaztatták eredményüket, Avrum Spira pedig egy bostoni székhelyű diagnosztikai cégnek dolgozva elérte, hogy az hamarosan egy 60 fős klinikai tesztet folytasson le a tanulmány alapján. A mioinozitol étrend-kiegészítő egyébként olcsó és szabadon hozzáférhető, a vegyület pedig megtalálható a gyümölcsökben, gabonában és magvakban is.