Mivel az étcsokoládénak magas az antioxidáns tartalma, már eddig is ajánlották az orvosok a vérnyomás okozta betegségekkel fenyegetett pácienseknek. Mint kiderült, a masszív alkoholfogyasztás miatt a májban károsodott véredények sérüléseit is képes helyrehozni az édességként szintén tökéletesen funkcionáló keserű csokoládé.
„Az élő sejtek energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (példáustressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni" - ír a wikipédia az antioxidánsok fontosságáról.
A kísérlet folyamán 21 májbetegségben szenvedőnek adtak véletlenszerűen kétféle ételt, amely egyik felébe fehér, másik felébe fekete csokoládét tettek. Egyértelműen megmutatkozott, hogy azoknál, akik az étcsokoládés ételt ették, kisebb volt a vérnyomás emelkedése a májban, mint azoknál a társaiknál, akik a fehér részből fogyasztottak.
A májban tapasztalható vérnyomás mértéke, és az étcsokoládé közötti összefüggést egyértelműen kimutatták.
Mark Thursz, az EASL főtitkár helyettese a konferencián hangsúlyozta; "Bár fontos a gyógyításban a fejlett technológiák és a tudomány eredményeinek használata, ugyanennyire lényeges, hogy alternatív módokat is felfedezzünk a páciensek állapotának javítására."
Már csak az a kérdés, hogy a manapság gyártott csokoládék mennyire jelenthetnek alternatív megoldást a számos tartósítószerrel, aroma- és ízfokozókkal, vagy stabilizáló anyagokkal tömött valójukban.
Bármennyire is csábítónak tűnik, nem ajánlatos ezzel takaróznia azoknak, akik hajlamosak a hízásra, hiszen a súlyfelesleg ismét csak az említett betegségek, például a szívinfarktus és az agyvérzés oka lehet. Tehát csak csínján azzal a csokival!