A Time magazinban olvasható egy cikk, amely arról szól, hogy a Missouri Egyetemen dolgozó két kutató, hosszú és fáradtságos munka után feltalálta a vegetáriánus csirkehúst. Régen hallottam már ekkora ötletet, ami a vegetáriánusokat célozza meg, hogy újra megízlelhessék a hús okozta mennyei örömöket. Már sok termék található a piacon, ami próbálja a húsokat utánozni, ám egyik sem rendelkezik olyan rostos szövetstruktúrával, mint a csirkehús.
Harold Huff és Fu-Hung Hsieh kutatók a többiekhez hasonlóan a szójával kísérleteztek már több mint tíz éve. Végre megtalálták az áhított módszert, miszerint a csirke ízt és húsának állagát egy az egyben sikerült leutánozni. Az ideális hőmérséklet erre a célra a 175 Celsius fok, amelyre a szójaproteint, a vizet és a búzalisztet hevítve kialakul a rostos húsállag. Ám nem ilyen egyszerű a kísérlet, hiszen a keveréket még az olvadási pont előtt le is kell hűteni. Úgy tűnik, ezt a problémát is sikerült orvosolniuk.
Az állatok által kibocsátott gázok káros hatása ezzel a felfedezéssel ugyan kiküszöbölhető lenne, ám a problémát az jelenti, hogy az álhúst mesterséges módszerekkel kell előállítani, az amúgy is sokszorosan génmanipulált szójából. A vége tehát még drámai is lehet: újabb kezeink és lábaink nőhetnek, de sebaj, úgy könnyebb lesz a szója termesztése...