Keresett szó:




Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
Nem kell a csirke!
Amerika a hihetetlen ötletek szülőföldje. A szinte korlátlan demokráciát élvezők körében nem ritka az őrült elképzelés, és persze annak megvalósítása sem. Íme, itt egy újabb példája annak, hogy a mérnöki agy hogyan szeretne úrrá lenni a természeten.

A Time magazinban olvasható egy cikk, amely arról szól, hogy a Missouri Egyetemen dolgozó két kutató, hosszú és fáradtságos munka után feltalálta a vegetáriánus csirkehúst. Régen hallottam már ekkora ötletet, ami a vegetáriánusokat célozza meg, hogy újra megízlelhessék a hús okozta mennyei örömöket. Már sok termék található a piacon, ami próbálja a húsokat utánozni, ám egyik sem rendelkezik olyan rostos szövetstruktúrával, mint a csirkehús.

Harold Huff és Fu-Hung Hsieh kutatók a többiekhez hasonlóan a szójával kísérleteztek már több mint tíz éve. Végre megtalálták az áhított módszert, miszerint a csirke ízt és húsának állagát egy az egyben sikerült leutánozni. Az ideális hőmérséklet erre a célra a 175 Celsius fok, amelyre a szójaproteint, a vizet és a búzalisztet hevítve kialakul a rostos húsállag. Ám nem ilyen egyszerű a kísérlet, hiszen a keveréket még az olvadási pont előtt le is kell hűteni. Úgy tűnik, ezt a problémát is sikerült orvosolniuk.

Az állatok által kibocsátott gázok káros hatása ezzel a felfedezéssel ugyan kiküszöbölhető lenne, ám a problémát az jelenti, hogy az álhúst mesterséges módszerekkel kell előállítani, az amúgy is sokszorosan génmanipulált szójából. A vége tehát még drámai is lehet: újabb kezeink és lábaink nőhetnek, de sebaj, úgy könnyebb lesz a szója termesztése...